Mentenanta mulinete – pescuit la feeder

Este foarte important ca mentenanta mulinetei de pescuit la feeder sa se faca periodic.  Aceasta presupune atat curatarea  cat si ungerea angrenajelor. Datorita expunerii la conditii diverse de la caldura mare pana la  frig extrem, datorita solicitarilor mecanice intense si datoriata infiltrarii de  particole sau  substante straine vaselina originala din mulineta isi pierde in timp proprietatile.

Prin curatarea si ungerea periodica cu o vaselina dedicata, asigurati o viata si o durata de utilizare mult mai lunga a mulinetelor de feeeder!

Avem nevoie de un set de surubelnite fine, pentru suruburile  carcasei mulinetei, o masa de lucru bine iluminata, un degresat (traditional multi pescari folosesc benzina) si bineinteles un gresant pentru a readuce mecanismul la functionarea lina de la incput.  In  acest sens va recomandam un produs testat de noi in cateva sezoane si anume: Vaselina pentru mulinete de la Cormoran -m  un produs de cea mai buna calitate,  util atunci cand dorim sa efectuam o operatiune de  mentenanta a mulinetelor prin curatarea si gresarea angrenajelor. Disponibila acum la www.feedershop.ro

Atentie, daca nu ati desfacut pana acum  vreo mulineta este bine sa stiti ca aceastea  au multe piese foarte mici si ar fi  bine sa lucrati c rabdare si cu schema tehnica in fata , iar pentru a nu pierde piesele, e bine sa aveti la dispozitie o cutie precum cele de naluci sau accesorii in care sa ordonati piesele demontate. Acestea trebuie curatate foarte bine , angrenajele se ung cu vaselina iar axul se unge cu ulei.

Spor la treaba!

Read More

Despre sesiunile de antrenament  

Dacă  ideea de a participa la concursurile de pescuit la feeder vă tentează –  indiferent dacă vorbim de concursuri pe echipe sau concursuri individuale –  atunci sper ca articolul ce urmează să va folosească, scopul lui fiind ordonarea un pic a lucrurilor care trebuie urmărite in sesiunea de antrenament dar si discutarea despre importanta antrenamentelor înainte de concurs.

Desigur, antrenamentele cu echipa sunt cele mai eficiente întrucât se pot verifica mai multe aspecte simultan, însă un pescar calculat şi metodic poate cere ajutorul unui prieten pescar, poate interpreta ce fac ceilalţi pescari de pe baltă si poate compensa astfel, completandu-si de la altii informaţiile de care are nevoie înaintea  concursului.  Practic scopul sesiunilor de antrenament este pur şi simplu acela de a determina cat mai rapid cel mai eficient mod de a prinde o cantitate cat mai mare de peşte în intervalul de timp fix al concursului. 

Bineînţeles, unele informații pot fi aflate prin cercetare „de la distanţă”, fără a pescui  efectiv. Care este specia predominantă în apa respectivă, şi care este specia cu care s-au câștigat concursuri pe apa respectivă? Ce talie medie au peștii, şi ce cantitate se poate prinde pe durata concursului.  Care e momeala folosita cel mai des de localnici/obișnuiții  locului. Toate aceste le puteți afla discutând cu administratorul  apei, paznicii apei, pescarii din zona, sau cercetând informațiile disponibile pe internet.

Ceea ce trebuie să faceţi în continuare este nu doar să pescuiți pe pista de concurs, ci să vă formulaţi un plan al partidei de antrenament.

  1. Asiguraţi-vă că aveţi echipamentul pregătit. Mulinetele încărcate cu fir de calitate, strune legate, coşuleţe, accesorii, totul trebuie pregătit din timp şi trebuie  bine organizat şi aranjat in trusă.
  2. Stabiliţi de acasă cum se va desfăşura partida : ce nadă veţi folosi, ce abordare (pozitivă – cu nădire masivă iniţială sau negativă – cu nădire minimă), dacă veţi avea un singur vad sau mai multe, etc.
  3. Alegeţi un loc de pescuit în cadrul viitoarei piste de concurs. Dacă e posibil, căutaţi intenționat să fie un loc  cât mai dificil. Fie ca e unul aparent lipsit de structuri, fie că e in mijlocul pistei între alți pescari, fie că știți din alte concursuri că pe standul respectiv nu s-au realizat niciodată cantități însemnate, sau pur şi simplu „citind apa”, este important să vă antrenaţi în condiţii cât mai grele pentru a fi pregătiți de orice la ora concursului.  Dacă aveţi posibilitatea de a realiza mai multe antrenamente, nu ezitaţi sa o faceţi.
  4. Sondaţi cât mai multe locuri. În afara intervalului orar în care are loc concursul, şi in care trebuie să pescuiţi fără oprire, folosiţi restul timpului pentru sondare şi încercaţi să sondaţi mai multe locuri de pe pistă. Realizaţi-vă o hartă mentală a apei . Unde sunt pragurile, ce fel de substrat  se regăsește , cat de multa vegetaţie? – toate acestea sunt informaţii  foarte utile in ziua concursului, mai ales dacă sunt coroborate cu celelalte.
  5. Pescuiţi „pe bune”, concentrat 100%, cu o abordare cât mai serioasă. Nu rareori, am văzut concurenţi care puteau realiza un scor mult mai bun, pierzându-şi concentrarea şi atenţia la vârf, culcându-se pe o ureche cum se spune, sau complăcându-se cu câteva capturi. Concursul cere disciplină şi aceasta se educă. Dacă antrenamentul e pe bune, veţi progresa negreşit.
  6. Rugaţi partenerii de pescuit să pescuiască „pe bune”. Ei vor fi „turnesolul” , gradul de comparaţie , cei care vă vor ajuta să determinaţi de exemplu dacă o nadă dulce e mai potrivită decât un fishmeal. Sau dacă o montura e mai eficientă decât alta.
  7. Când ajungeţi la aceeaşi oră cu cea la care se opreşte concursul, realizaţi cântărirea dar şi o scurtă analiza a speciilor prinse, şi a dimensiunilor acestora.
  8. Rafinaţi planul pentru următoarea sesiune.

Dacă aveţi posibilitatea de antrenamente multiple, atunci  experimentaţi pe rând in sesiuni dedicate –alegerea echipamentului şi a monturii şi a distanţe la care pescuiţi apoi  alegerea nadei si a momelii şi de asemenea cât de mult sunteţi dispuşi să riscaţi. In apele cu densitate mică de crap, acesta poate intra ca un peşte bonus. Unii pescari pot risca mai mult targetând aceasta specie, alții pot juca „la sigur” căutând alte specii, cu densitate mai buna. Gradul de risc este o decizie care ar trebui luata de acasă. La un concurs de 6 ore de exemplu, puteţi decide ca după 2 ore, dacă sunteţi sub media pescarilor pe care ii observaţi în jur, să încercaţi un „la bal sau la spital”.  Am văzut multiple  concursuri la care un singur peşte sau doi au ajutat un concurent sau altul să prindă podiumul.  Dacă participaţi la un concurs pe echipe atunci lucrurile se schimba. La un concurs pe echipe ești obligat să scoţi cel mai bun loc pe care îl poţi obţine, însă mergând pe o abordare sigură. Nu poţi risca totul sau nimic, întrucât poţi costa scump clasarea întregii echipe.

Aşadar, un plan, oricât de prost,  e mai bun decât absenţa oricărui plan. Bineînţeles,  cum condiţiile de la o zi la alta se schimbă, fiţi mereu pregătiţi să vă adaptaţi.

Fir întins!

 

Claudiu

Read More