Concursuri si campionate regionale de pescuit la feeder– Sfaturi

 

Concursurile si campionatele de pescuit la feeder tind să câştige în popularitate, atât la nivel regional cât şi la nivel naţional.  Campionatul APS a dublat numărul participanţilor de l o ediţie la alta. Campionatul naţional de pescuit la feeder pe echipe  are în fiecare an tot mai  multe echipe care se înscriu.  Am  sa va dau în cele ce urmează câteva indicaţii în cazul în care doriţi să participaţi la astfel de evenimente.

  1. Studiaţi întotdeauna cu atenţie regulamentul competiţiilor. Acestea sunt făcute public înainte de concurs, şi pot cuprinde limitări de nadă şi/sau momeală, cerinţe obligatorii precum juvelnice de o anumită lungime minimă, sistemul de punctaj şi altele.  Regulile sunt reguli, aşadar, familiarizaţi-vă cu ele încă de dinaintea începerii concursului.
  2. Acolo unde aveți ocazia, realizați sesiuni de antrenament. Mai multe despre acestea avom vorbi pe viitor.  Informaţi-vă despre locaţiile pe care au loc etape de campionat. Asiguraţi-vă  că aveţi echipament de calitate adecvat situaţiilor care pot apărea. (O lansetă potrivita la Dunăre, poate diferi destul de mult faţă de una potrivită unei bălţi). Unele etape durează mai multe zile consecutive. Echipamentul de campare, poate fi o necesitate acolo unde posibilitățile de cazare sunt limitate.
  3. Punctele sunt cele mai importante. Fiţi calculaţi în abordarea fiecărei etape de campionat, dozaţi-vă atent riscurile de  „totul sau nimic” ţinând cont că un loc prost într-o etapă poate conta dramatic de mult la finalul campionatului. O supra-nădire, o miză pe crap sau alte capturi considerate „bonus”, o alegere greșită a speciei pe care să mizaţi – poate să vă coste mult. Am văzut în câteva etape desfăşurate la Săruleşti – unde plătica e cea care câştigă concursurile de ani buni de zile , pescari care visau la crapi record, dar nu am văzut încă un crap care să fie prins la feeder in campionat şi care să „strice” podiumul celor care au pescuit corect la plătică.
  4. Atitudinea se reflectă în rezultat mai mult decât aţi crede. Nu lăsaţi extragerile la sorţi să vă afecteze partida, nu lăsați cântarul intermediar să vă descurajeze, pescuitul în fiecare etapă nu se încheie până nu fluieră arbitrul.
  5. Indiferent de rezultat, socializaţi, întrebați şi discutaţi cu ceilalţi. Atunci când nu aţi înţeles ce, de ce , sau cum  a făcut un alt pescar nu ezitaţi să întrebaţi. Există mai multe abordări care dau rezultate similare. Şansele sunt ca la finalul etapei să fi acumulat cel puţin informaţii şi ceva experienţă utilă mai târziu. O montură nouă, o nadă pe care nu o ştiai, toate astea pot deveni arme în trusa pescarului care participa la competiţii. Chiar dacă pierdeţi o luptă nu pierdeţi şi lecţia care vine odată cu înfrângerea.
  6. Nu uitaţi să vă distraţi! Campionatele nu sunt lupte personale, nu sunt zone de război, ci doar ocazii bune de a vă verifica nivelul, de a vă întâlni cu alţi „dependenţi”de pescuitul la feeder, şi de a ieşi  la pescuit „în gaşcă mare”.

Claudiu