Pescuit la feeder in concurs- 5 abordari la Greaca Cercani

Întrucât  ne propunem să evoluăm cu toții și să învățăm împreună, am realizat un mic sondaj cu ocupanții primelor 5 locuri la ultimul concurs la care am participat: în etapa Ia campionatului APS 2015, desfășurată la de la Greaca-Cercani week-end-ul trecut (25-26 aprilie). Practic i-am întrebat pe toți despre ce nada,ce aditivi , ce alte particule au folosit, la ce au prins si  in cele din urmă cu ce echipament.  Având in vedere faptul că regulamentul  a fost de tip fips cips, lungimea strunei a fost de minim 50 de cm, nu a fost voie cu pelete, nici cu momeli atasate la carlig .  In carlig au fost permise momelile vii, porumbul, porumbul expandat, orezul expandat.  Au existat si alte limitari specifice, legate de cantitatea de nada si momela a totala permisă per manșă.  Răspunsurile  , in ordinea inversă al locului ocupat dupa cele două manșe le regăsiți mai jos:

 

Locul 5: Mihai Finta

Nada, aditivi, particule:

 • Bait Tech Karma +TTX umectat cu zeama rămasă în urma fierberii semințelor de  cânepă  +
 • Bonduelle –o conservă pe manșă, + Cânepa o conserva mica.

A prins crap la :

 •  2-3 rame  în cârlig plus un vierme care sa le oprească sa iasă.

Echipament folosit:

 • Daiwa Aqualite 12q, + Shimano Exage 4000
 • Tubertini Telica 3.9m + Shimano Exage 2500
 • Struna Toray Ultimate PA 0.131 +Carlig Owner Pin Hook 12-14

 

Locul 4: Cătălin Constantinescu

 

Nada, aditivi, particule:

 •   Nada producție proprie,  proteica (făina de carne +cu faină de peste)
 •   + 70  gr porumb conserva in ambele manșe. +   100 gr vierme mort per manșă.
 •   + 20 rame tocate.

A prins crap la :

 • Viermi mansa 1, – 4 viermi morți masnsa 2.

Echipament folosit:

 • Daiwa TDR 3.6m +Daiwa ZTDR 3012
 • Carlig Tubertini serie 18, nr. 15, struna Toray Ultimate PA 0.152mm

 

Locul 3: Claudiu Banu

Nadă,  aditivi,  particule:

Totul de la Bait Tech

 • Manșa 1: ProNatural Dark 75% -Special G 25%, pastoncino, british bread, liquid scopex.
 • Particle mix ,Scopex Corn,  vierme mort, râma tocata.
 • Manșa 2: Special G 75% , Mantra 25%, british bread, liquid worm, liquid pellet.
 • Foarte putin  vierme mort, rama tocata, seminte .

A prins crap la :

 • Viermi  in orice combinație 3-4- 5  pe cârlig, viermi cu orez expandat, rama cu vierme.

Echipamentul folosit:

 • Daiwa Aqualite 12PQ, + Drennan Fd4000
 • Garbolino Rocket Feeder Custom 3.65. +  Daiwa Whisker 3012,
 • Stună fluorocarbon Toray Excellent 0.176mm, Cârlige mărimea 10-12, Gamakatsu 2030B,

 

Locul 2 : Alexandru Oros

Nada aditivi particule:

 •  Nada homemade fishmeal + Haldorado cu ardei iute+ melasa Maros
 •  1 litru de viermi in ambele manșe,  atât opărit cat si viu + rama tocata, porumb

A prins crap la :

 •   Buchet 3 rame subțiri agățate de un capăt., rama cu vierme, vierme,

Echipament folosit:

 • Pokee 3.6mm+mulineta Shimano Hyperloop 2500; Korum CS 3.30m + Shimano  Hyperloop 1500
 • Cormoran Speciland 3.6m +   fl 6000;
 • Cârlig Gamakatsu offset de 14, strune 0.10-0.14mm.

 

Locul 1 : Marian Beșliu

 

Nada, aditivi, particule:

 • Special G neaditivat + porumb  de conservă  simplu si colorat cu roșu, +vierme congelat.

A prins crap la:

 • Vierme, 3 buc.

Echipament folosit:

 • Daiwa Tournament pro 10-11+ Daiwa TDM -2508.
 • Cârlig Tubertini  serie 18 nr. 15, strune Toray 0.12, Clarusso 0.14.mm.

 

Deși  informațiile sunt departe de  a fi complete, cred că se  pot observa câteva tendințe și se pot trasa câteva prime concluzii, interesante.   Nu s-a prins crap la boaba de porumb, dar nici nu a existat o momeală „infailibilă”,  de tipul : „ doar la 3 viermi roșii”.   Nada care a dat randament a fost de tip proteic,   pe baza de faina de peste.  Nu a fost o chestiune de finețe excesivă la strună sau cârlig.  Ar mai fi si altele dar am să vă las pe fiecare dintre voi să vi  le formulați.

Fir întins,

Claudiu Banu

 

Read More

Debutul editorului DDF- Claudiu Banu- in presa scrisa

Munca depusa de Claudiu de-a lungul timpului a inceput sa dea rezultate.  Ii doresc succes, spor la scris si partide cat mai pline de inspiratie!"

Catalin Constantinescu 
DDF Editor

De la castigator FishingStar,  la realizator emisiuni,  si acum la colaborator cu  revistele de profil halieutic, acesta ar fi traseul pe scurt parcurs de colegul nostru  Claudiu Banu, care in luna Martie 2015 debuteaza in presa scrisa. Dupa multiple colaborari in alte emisiuni  de pescuit la feeder,  si editarea continua a revistei Dependent de feeder .ro , Claudiu   isi va  pune cuvintele in  slujba pescarilor aflati la inceput de drum intr-un articol  prim articol tip ABC , din cadrul revistei PPT – Pescuitul pentru toti , in care va da 10 sfaturi despre pescuitul la feeder pe Dunare.  Promovarea acestui stil a fost si va ramane prioritatea intregului proiect DDF , asadar nu putem decat sa ne bucuram si sa va impartasim vestea cea buna!

Succes Claudiu!

Read More

Mentenanta mulinete – pescuit la feeder

Este foarte important ca mentenanta mulinetei de pescuit la feeder sa se faca periodic.  Aceasta presupune atat curatarea  cat si ungerea angrenajelor. Datorita expunerii la conditii diverse de la caldura mare pana la  frig extrem, datorita solicitarilor mecanice intense si datoriata infiltrarii de  particole sau  substante straine vaselina originala din mulineta isi pierde in timp proprietatile.

Prin curatarea si ungerea periodica cu o vaselina dedicata, asigurati o viata si o durata de utilizare mult mai lunga a mulinetelor de feeeder!

Avem nevoie de un set de surubelnite fine, pentru suruburile  carcasei mulinetei, o masa de lucru bine iluminata, un degresat (traditional multi pescari folosesc benzina) si bineinteles un gresant pentru a readuce mecanismul la functionarea lina de la incput.  In  acest sens va recomandam un produs testat de noi in cateva sezoane si anume: Vaselina pentru mulinete de la Cormoran -m  un produs de cea mai buna calitate,  util atunci cand dorim sa efectuam o operatiune de  mentenanta a mulinetelor prin curatarea si gresarea angrenajelor. Disponibila acum la www.feedershop.ro

Atentie, daca nu ati desfacut pana acum  vreo mulineta este bine sa stiti ca aceastea  au multe piese foarte mici si ar fi  bine sa lucrati c rabdare si cu schema tehnica in fata , iar pentru a nu pierde piesele, e bine sa aveti la dispozitie o cutie precum cele de naluci sau accesorii in care sa ordonati piesele demontate. Acestea trebuie curatate foarte bine , angrenajele se ung cu vaselina iar axul se unge cu ulei.

Spor la treaba!

Read More

Despre sesiunile de antrenament  

Dacă  ideea de a participa la concursurile de pescuit la feeder vă tentează –  indiferent dacă vorbim de concursuri pe echipe sau concursuri individuale –  atunci sper ca articolul ce urmează să va folosească, scopul lui fiind ordonarea un pic a lucrurilor care trebuie urmărite in sesiunea de antrenament dar si discutarea despre importanta antrenamentelor înainte de concurs.

Desigur, antrenamentele cu echipa sunt cele mai eficiente întrucât se pot verifica mai multe aspecte simultan, însă un pescar calculat şi metodic poate cere ajutorul unui prieten pescar, poate interpreta ce fac ceilalţi pescari de pe baltă si poate compensa astfel, completandu-si de la altii informaţiile de care are nevoie înaintea  concursului.  Practic scopul sesiunilor de antrenament este pur şi simplu acela de a determina cat mai rapid cel mai eficient mod de a prinde o cantitate cat mai mare de peşte în intervalul de timp fix al concursului. 

Bineînţeles, unele informații pot fi aflate prin cercetare „de la distanţă”, fără a pescui  efectiv. Care este specia predominantă în apa respectivă, şi care este specia cu care s-au câștigat concursuri pe apa respectivă? Ce talie medie au peștii, şi ce cantitate se poate prinde pe durata concursului.  Care e momeala folosita cel mai des de localnici/obișnuiții  locului. Toate aceste le puteți afla discutând cu administratorul  apei, paznicii apei, pescarii din zona, sau cercetând informațiile disponibile pe internet.

Ceea ce trebuie să faceţi în continuare este nu doar să pescuiți pe pista de concurs, ci să vă formulaţi un plan al partidei de antrenament.

 1. Asiguraţi-vă că aveţi echipamentul pregătit. Mulinetele încărcate cu fir de calitate, strune legate, coşuleţe, accesorii, totul trebuie pregătit din timp şi trebuie  bine organizat şi aranjat in trusă.
 2. Stabiliţi de acasă cum se va desfăşura partida : ce nadă veţi folosi, ce abordare (pozitivă – cu nădire masivă iniţială sau negativă – cu nădire minimă), dacă veţi avea un singur vad sau mai multe, etc.
 3. Alegeţi un loc de pescuit în cadrul viitoarei piste de concurs. Dacă e posibil, căutaţi intenționat să fie un loc  cât mai dificil. Fie ca e unul aparent lipsit de structuri, fie că e in mijlocul pistei între alți pescari, fie că știți din alte concursuri că pe standul respectiv nu s-au realizat niciodată cantități însemnate, sau pur şi simplu „citind apa”, este important să vă antrenaţi în condiţii cât mai grele pentru a fi pregătiți de orice la ora concursului.  Dacă aveţi posibilitatea de a realiza mai multe antrenamente, nu ezitaţi sa o faceţi.
 4. Sondaţi cât mai multe locuri. În afara intervalului orar în care are loc concursul, şi in care trebuie să pescuiţi fără oprire, folosiţi restul timpului pentru sondare şi încercaţi să sondaţi mai multe locuri de pe pistă. Realizaţi-vă o hartă mentală a apei . Unde sunt pragurile, ce fel de substrat  se regăsește , cat de multa vegetaţie? – toate acestea sunt informaţii  foarte utile in ziua concursului, mai ales dacă sunt coroborate cu celelalte.
 5. Pescuiţi „pe bune”, concentrat 100%, cu o abordare cât mai serioasă. Nu rareori, am văzut concurenţi care puteau realiza un scor mult mai bun, pierzându-şi concentrarea şi atenţia la vârf, culcându-se pe o ureche cum se spune, sau complăcându-se cu câteva capturi. Concursul cere disciplină şi aceasta se educă. Dacă antrenamentul e pe bune, veţi progresa negreşit.
 6. Rugaţi partenerii de pescuit să pescuiască „pe bune”. Ei vor fi „turnesolul” , gradul de comparaţie , cei care vă vor ajuta să determinaţi de exemplu dacă o nadă dulce e mai potrivită decât un fishmeal. Sau dacă o montura e mai eficientă decât alta.
 7. Când ajungeţi la aceeaşi oră cu cea la care se opreşte concursul, realizaţi cântărirea dar şi o scurtă analiza a speciilor prinse, şi a dimensiunilor acestora.
 8. Rafinaţi planul pentru următoarea sesiune.

Dacă aveţi posibilitatea de antrenamente multiple, atunci  experimentaţi pe rând in sesiuni dedicate –alegerea echipamentului şi a monturii şi a distanţe la care pescuiţi apoi  alegerea nadei si a momelii şi de asemenea cât de mult sunteţi dispuşi să riscaţi. In apele cu densitate mică de crap, acesta poate intra ca un peşte bonus. Unii pescari pot risca mai mult targetând aceasta specie, alții pot juca „la sigur” căutând alte specii, cu densitate mai buna. Gradul de risc este o decizie care ar trebui luata de acasă. La un concurs de 6 ore de exemplu, puteţi decide ca după 2 ore, dacă sunteţi sub media pescarilor pe care ii observaţi în jur, să încercaţi un „la bal sau la spital”.  Am văzut multiple  concursuri la care un singur peşte sau doi au ajutat un concurent sau altul să prindă podiumul.  Dacă participaţi la un concurs pe echipe atunci lucrurile se schimba. La un concurs pe echipe ești obligat să scoţi cel mai bun loc pe care îl poţi obţine, însă mergând pe o abordare sigură. Nu poţi risca totul sau nimic, întrucât poţi costa scump clasarea întregii echipe.

Aşadar, un plan, oricât de prost,  e mai bun decât absenţa oricărui plan. Bineînţeles,  cum condiţiile de la o zi la alta se schimbă, fiţi mereu pregătiţi să vă adaptaţi.

Fir întins!

 

Claudiu

Read More

Concursuri si campionate regionale de pescuit la feeder– Sfaturi

 

Concursurile si campionatele de pescuit la feeder tind să câştige în popularitate, atât la nivel regional cât şi la nivel naţional.  Campionatul APS a dublat numărul participanţilor de l o ediţie la alta. Campionatul naţional de pescuit la feeder pe echipe  are în fiecare an tot mai  multe echipe care se înscriu.  Am  sa va dau în cele ce urmează câteva indicaţii în cazul în care doriţi să participaţi la astfel de evenimente.

 1. Studiaţi întotdeauna cu atenţie regulamentul competiţiilor. Acestea sunt făcute public înainte de concurs, şi pot cuprinde limitări de nadă şi/sau momeală, cerinţe obligatorii precum juvelnice de o anumită lungime minimă, sistemul de punctaj şi altele.  Regulile sunt reguli, aşadar, familiarizaţi-vă cu ele încă de dinaintea începerii concursului.
 2. Acolo unde aveți ocazia, realizați sesiuni de antrenament. Mai multe despre acestea avom vorbi pe viitor.  Informaţi-vă despre locaţiile pe care au loc etape de campionat. Asiguraţi-vă  că aveţi echipament de calitate adecvat situaţiilor care pot apărea. (O lansetă potrivita la Dunăre, poate diferi destul de mult faţă de una potrivită unei bălţi). Unele etape durează mai multe zile consecutive. Echipamentul de campare, poate fi o necesitate acolo unde posibilitățile de cazare sunt limitate.
 3. Punctele sunt cele mai importante. Fiţi calculaţi în abordarea fiecărei etape de campionat, dozaţi-vă atent riscurile de  „totul sau nimic” ţinând cont că un loc prost într-o etapă poate conta dramatic de mult la finalul campionatului. O supra-nădire, o miză pe crap sau alte capturi considerate „bonus”, o alegere greșită a speciei pe care să mizaţi – poate să vă coste mult. Am văzut în câteva etape desfăşurate la Săruleşti – unde plătica e cea care câştigă concursurile de ani buni de zile , pescari care visau la crapi record, dar nu am văzut încă un crap care să fie prins la feeder in campionat şi care să „strice” podiumul celor care au pescuit corect la plătică.
 4. Atitudinea se reflectă în rezultat mai mult decât aţi crede. Nu lăsaţi extragerile la sorţi să vă afecteze partida, nu lăsați cântarul intermediar să vă descurajeze, pescuitul în fiecare etapă nu se încheie până nu fluieră arbitrul.
 5. Indiferent de rezultat, socializaţi, întrebați şi discutaţi cu ceilalţi. Atunci când nu aţi înţeles ce, de ce , sau cum  a făcut un alt pescar nu ezitaţi să întrebaţi. Există mai multe abordări care dau rezultate similare. Şansele sunt ca la finalul etapei să fi acumulat cel puţin informaţii şi ceva experienţă utilă mai târziu. O montură nouă, o nadă pe care nu o ştiai, toate astea pot deveni arme în trusa pescarului care participa la competiţii. Chiar dacă pierdeţi o luptă nu pierdeţi şi lecţia care vine odată cu înfrângerea.
 6. Nu uitaţi să vă distraţi! Campionatele nu sunt lupte personale, nu sunt zone de război, ci doar ocazii bune de a vă verifica nivelul, de a vă întâlni cu alţi „dependenţi”de pescuitul la feeder, şi de a ieşi  la pescuit „în gaşcă mare”.

Claudiu

Read More