Pe rau cu fir textil

Rauri, Canale, Dunare.

Moderator: sorinhc

happah
Mesaje: 1
Membru din: Dum Mar 03, 2019 8:21 pm

Pe rau cu fir textil

Mesajde happah » Mar Mar 05, 2019 3:31 pm

Salutare tuturor,

Intrucat pana la vara nu sunt in tara, si oricum acusi incepe prohibitia, am inceput sa pun la punct putin "teoria" si sa fac planuri.
Pana una alta, am vazut intr-un filmulet postat pe youtube ca domnul Catalin folosea fir textil.

Eu pescuiesc aproape exclusiv (cele cateva partide pe an pe care le pot face) pe raul Prut. Curentul este destul de puternic, si taraie cosuletele de 90g incarcate; din acest motiv ma intreb daca in loc de monofilamentul de 0.24 pe care il folosesc, nu as putea folosi un textil de 0.11 cu niste cosulete mai usoare. Teama mea principala in schimb e ca voi creste rata rateurilor exponential, mai ales cand se intampla sa fie un peste mai maricel. Mai am si o mica frica sa nu imi scape mana, sa arunc putin mai cu forta si sa rup varful feederului cand ajunge firul la clips.

Voi ce experiente aveti pe rau cu fire textile? Cat de bine considerati ca au corectat neajunsurile folosirea de power gum. Orice sfaturi, sugestii sau impartasiri de experiente sunt binevenite.

Avatar utilizator
catalin232
Mesaje: 2062
Membru din: Joi Mar 27, 2014 2:05 pm
Localitate: Bucuresti - Berceni

Re: Pe rau cu fir textil

Mesajde catalin232 » Mar Mar 05, 2019 3:53 pm

Salut ,

Poti folosi fara probleme fir textil in situatia descrisa de tine fara nici cea mai mica panica. Niciodata nu vei rupe un varf in lansare cand dai in clips, poti lansa si cu 200 gr si varful sa fie de 0.25oz ... in cel mai rau caz rupi lanseta de la jumatate , dar nu varful.

Varfurile se rup numai atunci cand firul se agata de ele in lansare , cazuri foarte rare daca ai putina atentie si tehnica de lansare este buna. Pe undeva , temerile celor la inceput de drum cu privire la utilizarea firelor textile si a ruperii varfurilor este justificata, textilul nu iarta... in 7 din 10 cazuri , daca ai infasurat textilul in jurul varfului, il rupi. Dar , repet, nu e vina textilului, este vina pescarului ... Dar asta nu este un motiv sa nu folosesti textil intrucat este exceptional de util in anumite situatii, mai ales cand vine vorba de pescuit pe curgatoare.

Faptul ca iti este frica sa nu pierzi pestele ala bonus daca vine , cand vine si cat de mare este, la fel, este o greseala de incepator pe care recomand tuturor sa o evite. Nu mai bine inveti cu adevarat pescuit, adica, ai prezentari multiple, poti vedea ce se intampla pe vad cand schimbi ceva in tiparul de nadire, cand schimbi strune , carlige momeala etc , decat sa speri la " marea captura " ?

Aceasta " mare captura" este o mare piedica in realitate, pentru ca nu te lasa sa progresezi . Invata sa pescuiesti acolo si atunci cand ai peste mult pe vad chiar daca este mic sau mediu, dupa ce iti faci mana pe ei , apoi vei putea sa mergi dedicat si dupa " capturi" pentru ca vei intelege si mai bine cum sa te feresti de pestii mici ( ca doar ai invatat cum sa ii aduni ) astfel , in loc sa speri la " o ipotetica mare captura" vei ajunge sa faci partide de succes la pesti de talie care acum doar visezi sa ii prinzi.

In plus de toate astea, pescuitul cu textil, chiar daca este in principiu mai " brutal" din cauza lipsei elasticitatii, se poate regla din multe puncte , de la montura folosita, guma la struna, lungimea , diametru si calitatea strunei , carligul ce iti poate permite sa tii mai bine de un peste etc... se pot face multe , dar nimic din astea nu o sa le poti face avand constant frica sa nu care cumva sa scapi " monstru ".

PS: Ca tot am ajuns la capitolul gume elastice etc.... mare grija ... pescuitul cu astfel de monturi este ultra situational si NU este un pescuit de practicat zi de zi in orice circumstante, mai ales cu gume moi de rubesiana .... Sa nu spuneti ca nu v-am zis. Pescuitul ideal pe curgatoare este cu monofilament ca linie principala, toate celelalte lucruri si situatii nu sunt ideale, sunt compromisuri pe care le facem sa putem accesa locurile respective. Tineti-le minte ca atare , compromisuri .


Înapoi la “Pescuitul in ape curgatoare.Tactici si tehnici.”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator