Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Recomandari, sfaturi, trucuri si teste.

Moderator: sorinhc

ramadri
Mesaje: 228
Membru din: Vin Apr 29, 2016 6:33 pm

Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde ramadri » Mar Apr 11, 2017 12:48 pm

Cum am de așteptat până sâmbătă pentru următoarea partidă, fierb încet si sigur in casa, asa ca am zis sa animez puțin forumul cu o discuție care sper sa genereze doar idei constructive.

As vrea sa plecam de la ipoteza ca dorim toți sa prindem peste cu si la Feeder. Nimic nu este scris in piatra asa ca orice propunere trebuie bine venita și cel mult ignorata daca nu ne convine.
Hai sa fie un topic informativ.

Astfel, observ de ceva vreme ca multe "trucuri" din pescuitul la crap (cu scule de crap) ae folosesc și in pescuitul la feeder, asta înseamnă ca pana la urma primează interesul și nu definiția (din dicționarul de Feeder fishing, daca ar exista unul).
Mai exact ma refer la relația cârlig-momeala si bineînțeles la echilibrarea "critica" a acestora.
Un sfat des întâlnit in cazul in care momeala are o flotabilitate ridicata este sa tăiem din peleta. As dori sa aduc in discuție 2 alternative si sa vad voi cum priviți lucrurile. Am sa atasez și o poza pentru a avea ceva concret în fata.
Prima "alternativa" la a taia din pop-up este folosirea unei alice de contact sau a unei biluțe de cauciuc sau a pastei (nu stiu exact cum ii zice in română, eng: putty) pe firul de par sub momeala. Da stiu... Finețea monturii este compromisă, pescuitul la Feeder is all about finețe... Dar, de ce nu?. Pentru acest lucru aveți cele 2 poze.

A doua "alternativa" este "bărbierirea" (poate gasiti voi un termen mai bun) momelii. Evident ca și tăiatul ei scopul este reducerea masei (deci a flotabilitatii). Credeți ca structura/rezistenta peletei este mai grav afectata ca in cazul tăierii acesteia in 2??

(nu ma lasa sa uploadez poza cu exemplul asta!!!)

In final ce părere aveți despre folosirea tuburilor termoretractante pe ochetul cârligului folosiți? Da/nu? De ce? Ce tuburi ați încercatImagineImagine

Sent from my SM-G935F using Tapatalk


Avatar utilizator
Briceag Alin
Mesaje: 178
Membru din: Dum Mai 03, 2015 10:30 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde Briceag Alin » Mar Apr 11, 2017 1:30 pm

Personal prefer o prezentare cat mai simpla si fina. Nu imi place sa stea acul in coada ,imi place sa stea culcat perfect pe substrat si doar firul de par ridicat cu momeala.Recunosc ca sunt putin cam "nebun" cu chestia asta..nici macar cu unghia nu rup din pop up ,il feliez frumos cu un kater sa i reduc din flotabilitate si asta o fac doar in partea de jos unde vine infipt bait stingul :D de multe ori le feliez inainte de partida de pescuit. Nu suport acele monturi cu tub pe carlig...cu alice de plumb sau alte "nebunii"..Nu zic ,ca asa nu poti prinde crap mai ales intr o balta foarte bine populata...doar ca de cele mai multe ori piticii aia de pe creier ... :D Mai ales cu acele care le folosesc eu de 12 si 14 ...acum am cumparat si eu o punga de ace nr 8 gamakatsu g method sa le am ptr. la vara :lol: :D
www.feedershop.ro

Committed To Total Quality

Avatar utilizator
sorinhc
Mesaje: 1802
Membru din: Vin Ian 16, 2015 8:33 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde sorinhc » Mar Apr 11, 2017 2:36 pm

@ramadri - felicitari pt abordare. Un subiect foarte interesant va fi dezbatut. Cum spuneai si tu "primează interesul și nu definiția" corect adevarat. Discutia cred ca ar trebui sa se refere la pescuitul crapului nu ?
@Briciag Alin - Eu sunt invers ca tine :lol: nu suport sa tai din ele :lol: . Chiar urasc sa tai din ele, sa bricolez pe mal, mai taie putin, mai taie putin ... e prea mult .... :lol: . Fiecare cu gusturile lui. Niciuna din solutii nu e rea si niciuna nu e cea mai buna ;) .
Prima "alternativa" la a taia din pop-up este folosirea unei alice de contact
Mie mi se pare cea mai ok varianta daca nu vrei sa tai din ea. Sincer excluzand momentele de finete/extrafinete din pescuitul crapului acea alice nu te va "degrada" o treapta din scara fineturilor. Ce nu am mai folosit de ceva vreme asa mult este alicea sub pop-up si inainte de carlig. E o alternativa buna cand vrei sa prezinti pop-ul de dimensiune medii/mari foarte putin ridicat pe substrat. Aici poti sa ingropi carligul mai bine in method si sa lasi popup-ul afara si ai exact prezentarea (dupa ce method-ul ajunge pe substrat) ca si un minipop-up ingropat in method, exact deasupra.
Credeți ca structura/rezistenta peletei este mai grav afectata ca in cazul tăierii acesteia in 2??
Doar daca o lasi mai mult de cateva ore. Nu consider ca afecteaza grav daca faci un pescuit sa zicem de viteza unde timpul de asteptare e rezonabil. Daca timpii sunt lungi mai bine apelezi la acea alica de plumb iar ca sistem de prindere a pop-urilor neaparat acel surub de plastic cu opritor sa nu intre apa rapid in pop-up (nu mai stiu cum ii zice). Si poti sa stai cu ea in balta pana imbatranesti :lol: .
In final ce părere aveți despre folosirea tuburilor termoretractante pe ochetul cârligului folosiți? Da/nu? De ce? Ce tuburi ați încercat
Nu am mai folosit astfel de tuburi termo sau varmish-uri. Poate fi o alternativa buna pt ca am observat ca intepa foarte bine pestii cu gurile afectate, zdrentuite. Poate o sa mai incerc ....

;)
"Nu te certa niciodată cu oamenii proşti. Te vor trage în jos la nivelul lor şi te vor bate prin experienţă." - Mark Twain

M-au dat banii afara din casa asa ca am plecat la pescuit !!!! :) :) :) Ce bine era :(

Avatar utilizator
Briceag Alin
Mesaje: 178
Membru din: Dum Mai 03, 2015 10:30 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde Briceag Alin » Mar Apr 11, 2017 3:15 pm

Dupa o perioada buna de timp folosind aceleasi carlige ,tepuse si pop upuri, mai mult de 2 secunde nu iti ia sa bricolezi un pop up...Eu la ale lui Catalin iti fac o taiere cu katerul sau cu dintii din prima si se echilibreaza perfect cu ce am eu nevoie :D ... Oricum acum au inceput sa apara waftersurile de marimi mari ce se echilibreaza destul de usor si nu mai este nevoie de cine stie ce artificii cum le zic eu... Mai era o varianta cu clipsurile de la guru dar se puteau folosi doar cu methodurile lor dar alti bani alta distractie..complicari..nu merita investitia...Prindeai struna intre ele si o lasai cat vroiai de sus sau de jos deasupra methodului.. Oricum acum au aparut waftersurile alea de la bait tech juice(8 si 10mm) http://www.feedershop.ro/catalogsearch/ ... =0&q=juice sunt si mari in caz ca vrei sa folosesti momeli mari ,au un miros super fain de inghetata de vanilie daca nu ma insel,niste culori foarte faine mai ales portocaliul pe care il ador si se echilibreaza super super usor... deci chiar sunt ce trebuie.. Oricum asta este alt subieect si nu ar fi rau sa deschidem unul cu ce momeli preferam..marimi ..arome..ziua..noaptea etc.. ;)
www.feedershop.ro

Committed To Total Quality

ramadri
Mesaje: 228
Membru din: Vin Apr 29, 2016 6:33 pm

Re: Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde ramadri » Mar Apr 11, 2017 5:15 pm

Da, ar fi trebuit de la început sa menționez care este peștele vizat. Putem discuta de crap sau orice alt peste mai mare.
Subiectul ma sâcâie de ceva vreme pentru ca, la fel ca si Sorin, ma enervează ideea de a cioparti momelile. Pana la urma momelilele alea au fost făcute sa fie folosite out of the box.
Pentru echilibrare m-am tot gândit sa merg pe alica de contact, și am cautat in stanga si in dreapta, dar evident nu găsesc argumente contra fiind un subiect tabu pentru feeder, deci nu se discuta... Paradoxal, nu? :)
Pana la urma si o alta forma de control este lungimea forfacului, care in pescuitul cu method trebuie sa fie scurt (intre 5 și 10 cm, cu 7 cm un loc optim).. Dar asta e by design... Adica momeala trebuie sa fie ușor peste patul (mai degrabă movila) de nada. Dar asta e by design. Problema apare insa cand momeala e a naibii de flotanta si/sau acul e foarte mic si foarte ușor, suntem totuși limitați la lungimea forfacului (nu putem tinde spre zero ori cat am vrea, si in plus nici prea scurt nu e bine). Asa ca pana la urma asta e întrebarea... Ce rau poate face o alica de contact sau putty in cazul unei monturi de feeder (ca sa ne înțelegem de method feeder)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk


Avatar utilizator
catalin232
Mesaje: 2062
Membru din: Joi Mar 27, 2014 2:05 pm
Localitate: Bucuresti - Berceni

Re: Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde catalin232 » Mar Apr 11, 2017 5:52 pm

1. Ciopartirea momelii pentru echilibrare

- va aduc in vedere faptul ca s-au tot chinuit producatorii sa scoata momeli ce pot fi prezentate critic echilibrat in 80-90 % din utilizarile/monturile normale. Dar sa nu credeti ca s-a gandit careva sa scoata momelile astea ca sunt 10-20 % dintre pescari ce vor sa pescuiasca la crap mare cu niste carlige de 16-18 . Ergo , problema minoritatii si-o rezolva minoritatea cum poate.

2. Folosirea alicei de plumb sau putty ( pasta tungsten ii spune ca tot nu sita ramadri :D ) pentru mentinere pe substrat

- cand pescuim la method, tindem sa avem monturi cat mai fine. In consecinta, folosim fire textile de diametru redus si mai mereu cautam ca acestea sa fie cat mai moi . Acestea aduc un plus pentru prezentare , scad suspiciunea pestilor etc. etc. etc.... dar.. au si un defect : se incurca foarte repede. Adaugarea unei alice de plumb sub carlig este inca un loc unde carligul se poate innoda si mai avem aici o "duda" , nu de putine ori , alica si sau pasta, o pierzi cand ai pestele in minciog si acesta se zbate. Un fel de cooperativa munca in zadar...

Poate cel mai important defect al lestarii unei monturi este faptul ca alica de plumb se poate prinde intre "coastele" method-ului si atunci cand pestele aspira, carligul nu ii va ajunge in gura sau cel mult va fi agatat extrem de superficial de buza si va fi scapat in drill.

Parerea mea despre discutia aceasta este ca trebuie sa folosesti, sau mai bine spus, sa calibrezi montura/carlig/momeala in functie de pestele pe care il vizezi . Extremele sunt si vor fi extreme intotdeauna , adica cineva care exagereaza in jos cu marimea carligului , chipurile " finete " si la polul apus avand pe cel care nu scade marime carlig sub 6 indiferent de situatie ....

PS: Nu exista similitudine intre monturi pentru pescuit la crap si pentru mescuit la feeder ... 90 % din ce folosim azi vine din crap ... numai ca sunt rafinate, calibrate pe tipul si echipamentul nostru de pescuit. Adica, pentru munca de "pionierat" salutam cu respect craparii !

ramadri
Mesaje: 228
Membru din: Vin Apr 29, 2016 6:33 pm

Re: Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde ramadri » Mar Apr 11, 2017 6:08 pm

Corect.
La chestia cu alica sa intre între coastele method-ului nu m-am gândit, asta pentru ca eu am rezolvat problema din start, folosind momitoarele hibride de la Guru:
http://www.feedershop.ro/guru-in-line-h ... er-l-28gr/

Mie unul, chiar si cu ace de 12 sau 14, mi se pare ca desi intenția momelii era sa echilibreze montura, o ridica totuși prea mult, imi face întregul forfac sa stea întins, și eu totuși as vrea ca vârful cârligului sa stea fix pe nada.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk




florian33
Mesaje: 23
Membru din: Mar Apr 21, 2015 10:31 am

Re: Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde florian33 » Mar Apr 11, 2017 6:41 pm

Ramadri, foloseste carlige nr. 10 si sting-bait de 10 mm in locul celui de 7 mm. Eu acord foarte mare atentie echilibrarii critice a momelilor cu carligul. Mi se pare o chestie de importanta vitala in pescuitul cu method . Dar cum zicea si Alin, fiecare cu piticii lui :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Avatar utilizator
catalin232
Mesaje: 2062
Membru din: Joi Mar 27, 2014 2:05 pm
Localitate: Bucuresti - Berceni

Re: Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde catalin232 » Mar Apr 11, 2017 6:50 pm

Subscriu si eu la cele scrise mai sus , echilibrarea se poate face prin compensarea unei greutati mici a carligului cu folosirea unui bait sting ( ac metalic pentru momeala ) mai mare si implicit mai greu.

Si reversul este valabil, adica , atunci cand folosesti carlige mai mari , mai grele , poti renunta la bait sting in favoarea benzilor din latex pentru prinderea peletelor ;)

Avatar utilizator
Briceag Alin
Mesaje: 178
Membru din: Dum Mai 03, 2015 10:30 pm
Localitate: Bucuresti

Re: Momeli echilibrate critic (neconvențional)

Mesajde Briceag Alin » Mar Apr 11, 2017 7:10 pm

Asa le am am si eu. Ace de 10 cu bait de 7 si ace de 12 cu bait de 10 ,folosesc des gamakatsu a1 team feeder ,inca nu m au dezamagit si mai nou drennan boilie' hook care iar imi plac. In aceste conditii cu utopia baits imi stau critic echilibrate cum iti plac tie florian..de aici daca vreau sa stea acul culcat iau putin dintr un pop up si aia e ;) Au fost cazuri in care foloseam ace de 14 si micro spin si dadeam cu jumate de pop up si am prins mult mai bn decat mergea pe ac de 10 si pop up intreg.. Am avut partide in care manca foarte bine cu toata struna ridicata ,adica prezentare de ciortan la minut fata de cand era critic echilibrat la 10 min...ramadri tu erai langa mine :))
www.feedershop.ro

Committed To Total Quality


Înapoi la “Nade si momeli”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori